Как да повишим нашата интелигентност?

2017-04-17
http://timesupdate.com

Представете си, че можете да увеличите своята интелигентност. Как това би променило живота ви? Как бихте променили света около вас?

Много хора смятат, че интелигентността е константа, която получаваме по рождение; че коефициентът ни на интелигентност се определя от нашите гени и не се променя през годините; че гении като Исак Нютон и Чарлз Дарвин просто са се родили такива и това е предопределило по-нататъшните им открития. Истината е, че така наречената „гениалност“ е умението да мислиш различно и да установяваш логически връзки между на пръв поглед несъвместими идеи. Тези способности несъмнено са заложени във всеки един от нас в различна степен. Факт е, че биологичните фактори имат важна роля при формирането на интелигентността. Не по-слабо влияние обаче оказва и въздействието на околната среда, семейството и образованието.

Да повишим своята интелигентност е напълно възможно. Важно е обаче да уточним каква точно е целта ни – по-висок резултат на IQ тестовете или усъвършенстване на цялостната ни интелигентност. Макар и едното да не изключва другото, при тестовете за интелигентност се наблюдава известна „шаблонност“ – ако многократно решим тест от един и същи тип, въпросите спират да бъдат предизвикателство за мозъка така, както са били в началото. Именно заради това се препоръчва даден тест да не се прави често – най-реален е резултатът от първите опити.

Ако целта ни не е просто по-високо IQ (коефициент на интелигентност), а дейсвително да станем по-умни и съобразителни, има много методи, чрез които можем да развием тези наши качества. Най-важният фактор е да бъдем по-любопитни към всичко около нас – не просто да приемаме заобикалящите ни явления, вещи и събития за даденост, а непрекъснато да си задаваме въпроси за това как и защо са се появили, каква е ролята им, можем ли да ги усъвършенстваме или променим – всичко, за което се сетим. Целта е да провокираме мозъка си да създава нови невронни връзки, а това от своя страна влияе на общата ни интелигентност.

В статията ще изброим някои потвърдени методи за увеличаване на интелигентността, както и натурални хранителни добавки, за които е потвърдено, че стимулират ума и мисловните процеси.

 1. Четете колкото се може повече


  Банално... но факт! Гьоте е казал: „Няма такава книга, от която човек не би могъл да научи нещо“ и е прав – четенето развива критичната мисъл и въображението, разширява хоризонта. Четете разнообразна по жанр литература, но най-вече книги, които ви карат да се замислите. Проучвания сочат, че четенето е добър начин за трениране на мозъка, а редовното стимулиране на мозъка може да забави или напълно предотврати болести като Алцхаймер и деменция. Освен това четенето намалява стреса, обогатява речника ни и подобрява концентрацията.
 2. Играйте логически игри


  Логическите игри също са добро упражнение за мозъка. Предизвиквайте себе си с нови и нови игри – судоку, шах, скрабъл, кръстословици, пъзели.. Когато станете прекалено добри в някоя игра, опитайте с друга. Когато мозъкът се усъвършенства в нещо, той започва да го извършва на „автопилот“ и това не спомага за повишаването на интелигентността.
 3. Компютърните игри.. помагат!


  В поколението на технологиите много родители смятат компютърните игри за враг на децата си. Последните проучвания всъщност показват, че те са полезни – не само за децата, но и за възрастните. За да повишите своята интелигентност, опитайте да играете на игра, която не познавате. Колкото по-добри сте в една игра, толкова по-малко се повишава интелигентността, защото мозъкът привиква и я играе по инерция. Особено полезни са игрите, които изискват решаване на някакви проблеми и/или карат играещият ги да мисли бързо.
 4. Предизвиквайте мозъка си


  На всички ни се е случвало да попаднем на нещо сложно, което да не разберем от първия път. В такива ситуации не подминавайте с думите „Това не е за мен“, а се опитайте да вникните в проблема и да го разберете. Това стимулира ума и мисловните процеси и е чудесно упражнение за мозъка. Импровизирайте – опитвайте нови маршрути до дома или работата си, проучете непознати дестинации.. Новите преживявания предизвикват отделяне на допамин – важен невротрансмитер в мозъка.
 5. Никога не спирайте да учите!


  Макар и знанието да не е интелигентност, учейки нови неща ние предизвикваме мозъка да създава нови и нови невронни връзки. Основен закон на невробиологията гласи: „Неврони, които се възбуждат едновременно, се свързват помежду си“, а много изследвания по въпроса сочат, че именно нервонните връзки са фактор при определяне на интелигентността.
 6. Тренирайте и тялото и се хранете здравословно


  Доказано е, че физически упражнения за около 20-30 мин. сутрин след събуждане и по-късно през деня подобряват мисленето. Според Х. Гарднър има много видове интелигентност, а не само една. Телесно-кинестетичната интелигентност се характеризира именно с контрол над движенията и тялото. Според психолога, макар и тези интелигентности да са независими, те си взаимодействат помежду си, което повишава и цялостната ни обща интелигентност. Старайте се да се храните здравословно – свикнали сме да чуваме това като универсален съвет, но проучвания доказват, че правилното хранене подобрява дейността на мозъка. Набавяйте си достатъчно протеин, добри мазнини (Омега 3, Омега 6), плодове, зеленчуци и вода. Протеинът осигурява аминокиселини, които са важни за формирането на невротрансмитери и поддържането на структурата на невроните.
 7. Правете старите неща по нов начин


  Както вече споменахме, когато мозъкът извършва дадено действие многократно, той привиква към него и това действие вече не представлява предизвикателство за нас така, както в началото. За да стимулирате мисленето си и да повишите интелигентността си, извършвайте рутинните действия по нов начин – мийте зъбите си с другата ръка, избирайте различен маршрут всеки ден до работа, говорете си наум на различен език.
 8. Слушайте музика, научете се да свирите на музикален инструмент


  Тези дейности развиват музикалната интелигентност. Освен това при извършването им се отделя допамин, което спомага за повишаване на интелигентността.

„Умни“ хапчета


Би било страхотно, ако можехме да станем по-интелигентни като просто изпием „умно“ хапче (smart pill) без да се налага да полагаме всички гореизброени усилия, за да стимулираме мозъка и мисленето си. Всъщност, на пазара се предлагат такива медикаменти – някои на билкова основа, други на химична. Създателите им твърдят, че подобряват паметта, концентрацията и като цяло когнитивните умения. Изследвания от различни лаборатории обаче показват противоречиви резултати – някои потвърждават позитивно влияние върху паметта и ученето, други не отчитат никакъв ефект. Макар и някои от продуктите да могат да се похвалят с добри отзиви, не са за пренебрегване и страничните ефекти, породени от тях – безсъние, главоболие, болки в корема, пристрастяване. Тъй като този метод за увеличаване на интелигентността не е категорично доказан, а и поради споменатите странични въздействия, пораждани от него, в настоящата статия ще се съсредоточим върху природните стимуланти, действието на които не вреди на организма.

Природни стимуланти за повишаване на интелигентността


 1. Витамин D


  Витамин D активира ензими в мозъка, които играят важна роля в синтеза на невротрансмитери и растежа на нервите. За да си набавят достатъчно витамин D, хората със светла кожа имат нужда от излагане на слънчева светлина от минимум 15 мин дневно; тези с по-тъмна кожа – 30 минути, а чернокожите - 1 час.
 2. Екстракт от Гинко билоба


  Гинко билобата е древно растение, оцеляло още от ерата на динозаврите. Влияе положително на паметта и концентрацията, забавя стареенето на мозъка. Може да се приема като чай от листата на растението или под формата на готови таблетки/капсули.
 3. Холин (Витамин В4)


  Холинът е важен за развитието и дейността на мозъка, тъй като стимулира паметта и подпомага изпращането на мозъчни импулси. Изследвания доказват, че витаминът повишава интелекта на ембриона. От холина се образува ацетилхолинът, който участва във формирането и съхранението на спомените, в комуникацията на невроните и управлението на моторните функции. Холин можем да си набивам като консумираме зелени листни зеленчуци, мляко, жълтъци от яйца.
 4. Кофеин


  Кофеинът ускорява процесите в мозъка и води до отделянето на допамин и глутамин. Подобрява концентрацията, забързва реакциите и подобрява паметта. Кофеин можем да си набавим чрез кафето, шоколада и енергийните напитки. Все пак, с кофеина не трябва да се прекалява – прекомерната му употреба води до безсъние, нервност, тревожност и безпокойство.
 5. Бакопа (Брахми)


  Бакопа буквално означава "това, което подобрява интелигентността". Представлява индийска билка, която стимулира функциите на мозъка, подобрява паметта и когнитивните умения. Повишава серотонина в организма – преносител на нервни импулси, който играе важна роля при регулирането на настроението, агресивността, паметта.

И най-важното правило - не се предавайте! Всеки може да развие интелекта си и да стане „по-умен“, стига да бъде упорит и последователен, да не се плаши от предизвикателства и да се стреми да избира трудния начин за извършването на на пръв поглед прости неща. Предизвиквайте себе си, бъдете любознателни, не си поставяйте граници! Не забравяйте, че „няма значение колко бавно се движиш, стига да не спираш“ (Конфуций).

Назад