Емоционална интелигентност

2017-10-18
pixabay.com

Всички познаваме хора, на работа или в личния си живот, които са наистина добри слушатели. Без значение в каква ситуация се намираме, те винаги знаят какво да кажат и как да го кажат така, че след разговора да не се чувстваме обидени или разстроени. Хора, които умеят да вдъхват надежда и оптимизъм. Познаваме хора, които умело владеят и боравят със своите емоции. В стресови ситуации, те не се ядосват, а спокойно разглеждат проблема и намират решение. Тези хора умеят да вземат решения и знаят кога да се доверят на интуицията си. Понякога грешат, но виждат грешките си и приемат критика. Нещо повече – учат се от нея. Това са хора, имащи висока емоционална интелигентност. Познават себе си, емоциите си и тези на другите.

Какво е емоционална интелигентност?

Д-р Травис Брадбъри, съавтор на „Емоционална интелигентност 2.0“, твърди, че емоционална интелигентност е умението да се разпознават и разбират емоциите – нашите собствени и на околните, и способността да използваме това умение за да управляваме поведението и взаимоотношенията си.

Според Даниъл Голман, американски психолог и една от водещите фигури в „Ню Йорк Таймс“, 5 елемента съставят емоционалната интелигентност:

 1. Себепознание - хората с висока емоционална интелигентност познават добре своите емоции, разбират ги и благодарение на това не позволяват на чувствата им да ги контролират. Уверени са, защото държат емоциите си под контрол и знаят силните си и слаби страни. Според много хора, именно себепознанието е най-важната част от емоционалната интелигентност.
 2. Самоконтрол – умението да контролираме импулсите и емоциите си; хората, които имат това качество не си позволяват да се ядосат прекалено, не взимат важни решения под влияние на афект. Адаптивни са, реагират адекватно и в ситуации извън зоната им на комфорт и умеят да казват „не“, когато се налага.
 3. Мотивация – емоционално интелигентните хора обикновено са силно мотивирани. Поставят си амбициозни цели и обичат предизвикателства. Тези хора са ефективни в своите дейности и много продуктивни.
 4. Съчувствие – освен своите собствени, емоционално интелигентните хора имат усет и към чуждите емоции. Те разбират нуждите на околните, гледните им точки и желания дори когато те не са толкова очевидни. Хората, способни на емпатия, са добри лидери – загрижени са за другите, подкрепят ги, не съдят прибързано, а те, от своя страна, им се доверяват лесно и говорят свободно, без да поддържат безопасна, защитна позиция.
 5. Социални умения – обикновено се говори лесно с хора, притежаващи висока емоционална интелигентност. Тези хора са отборни играчи – приоритет за тях е общият, а не личният успех. Умеят да водят диспути, комуникират свободно и създават здрави връзки.

Кратка история

През 20-те години на 20ти век психологът Едуард Торндайк описва същността на „социалната интелегентност“ като „способността да разбираме и управляваме мъже и жени, момчета и момичета, да реагираме мъдро в човешките взаимоотношения“.

През 40-те, Дейвид Уекслър за пръв път загатва, че фактори, различни от интелигентността, участват във формирането на „интелигентното“ поведение.

През 50-те, Ейбрахам Маслоу твърди, че хората могат да изградят емоционална сила.

По- късно, през 1983г., Хауърд Гарднър представя своята „Теория за множествената интелигентност“ (прочети повече), в която допуска, че съществуват различни, независими един от друг видове интелигентност.

През 1985г. Уейн Пейн за пръв път въвежда понятието „емоционална интелигентност“ в своята дисертация „Изследване на емоцията: Развитие на емоционалната интелигентност“.

През 1990г., психолозите Питър Соловей и Джон Майър публикуват забележителната си статия „Емоционална интелигентност“, в която идентифицират 4 нейни признака.

През 1995г., психологът и автор на „Ню Йорк Таймс“ д-р Даниъл Голман издава своята книга „Емоционалната интелигентност“ и оттогава понятието навлиза широко по целия свят.

Емоционалната интелигентност и бизнеса

Емоциите движат хората.
Хората движат бизнеса.

Ето защо емоционалната интелигентност е все по-търсено качество в потенциалните служители. Характерни за съвременното работно място са свободната комуникация, работата в екип и взаимното уважение между служители и техните лидери. Притежаването на по-висока емоционална интелигентност позволява на менинджърите да разбират нуждите на хората, за които отговарят, и да ги мотивират. Служителите, от своя страна, работят най-добре, когато към тях се отнасят с уважение.

Можем ли да подобрим емоционалната си интелигентност?

До ден днешен няма общоприето мнение по въпроса дали е възможно човек да промени своето IQ (коефициент на интелигентност) или то е генетично заложено и не подлежи на развитие. Добрите новини са , че със сигурност можем да подобрив своето EQ (коефициент на емоционална интелигентност)! В Илинойс, например, образователната програма набляга на социалното и емоционално развитие още от най-ранна детска възраст. В първите години на началното училище там децата се учат как да разпознават и определят собствените си емоции и чувства и как те ги карат да реагират. В по-късен етап от тях се изисква да разпознават невербалните признаци на чувствата на другите, а в гимназията - да анализират какво ги стресира и мотивира и да умеят да разрешават конфликти без да се стига до ескалирането им, чрез разговор и изслушване.

Не само в САЩ, но и в много други страни по света залагат в учебните си програми занимания за развиване на емоционалната интелигентност у децата - Япония, Корея, Сингапур, Малайзия, Великобритания.

През 2002г. ЮНЕСКО предприема инициатива за социално и емоционално обучение, като приканва министрите на образованието в над 140 страни да го включат в програмите си. В резултат на това се намалява агресията сред децата, засилва се увереността им, способността им да контролират импулсите и емоциите си и се подобряват пряко академичните им успехи.

6 начина да повишим емоционалната си интелигентност

 1. Обърнете внимание на взаимоотношенията си с хората.
  Слагате ли етикети? Имате ли предразсъдъци? Съдите ли ги прибързано? Бъдете честни със себе си. Опитайте се да се поставите на тяхно място, да погледнете през тяхната призма. Бъдете отворени за мнението им и тяхната критика.
 2. Дайте шанс на другите да заблестят!
  Емоционално интелигентните хора не държат да са в центъра на вниманието през цялото време. Те са уверени, но не го изтъкват. Опитайте да поставите фокуса върху другите и не се страхувайте, че ще останете незабелязани. Истинските лидери са тези, които помагат на останалите да покажат най-доброто от себе си!
 3. Приемете, че не сте перфектни!
  Всички знаем, че няма перфектни хора. Важно е, обаче, да знаем слабостите си и да ги признаваме пред себе си. Това не означава да се примирим с тях, напротив – да насочим вниманието си именно там и да ставаме по-добър човек с всеки изминал ден.
 4. Поемайте отговорност за действията си.
  Всички грешим. Емоционално интелигентните хора умеят да признават грешките си. Ако нараните някой - извинете му се. Не се опитвайте да игнорирате случая или да изчакате напрежението да се уталожи от само себе си. Хората са склонни да прощават, ако човекът отсреща е искрен в намеренията си.
 5. Забележете как реагирате в стресови ситуации.
  Разстройвате ли се прекалено всеки път, когато нещо не стане както сте го искали? Търсите ли вината в другите, дори когато нямат такава? Умението да се запази спокойствие в стресови ситуации е изключително важно - не само в работата, но и в личния живот.
 6. Преди да предприемете действие, което не касае само Вас, помислете как то ще се отрази на другите.
  Поставете се на тяхно място. Представете си, че ролите са разменени. Как бихте се чувствали Вие? Бихте ли искали това да Ви се случи? Ако все пак трябва да го направите, помислете как да помогнете на останалите да се справят с последствията от решението Ви.

Назад