20 факта, които вероятно не знаете за вашия мозък

2017-10-16
pixabay.com

Мозъкът е най-сложният орган в човешкото тяло. Той е този, който отговаря за всички процеси в тялото ни – нашият неизчерпаем извор на знание, способен да разрешава проблеми, които животните не могат. Съдържа над 100 милиарда нервни клетки, които се свързват помежду си и образуват милиони връзки всяка секунда.

Знаете ли всичко за мозъка си? Предлагаме Ви някои интересни научни факти, които вероятно не сте чували.

 1. Мозъкът няма рецептори за болка, следователно не може да изпитва такава. Това прави възможно извършването на мозъчни операции върху будни пациенти.
 2. През мозъка на средностатистическия човек минават около 70 хиляди мисли на ден.
 3. Научно доказано е, че нервната система не прави разлика между реалност и въображение – реагира еднакво и на двете. Това се използва успешно в различни техники за визуализация, например в спорта – за подобряване на уменията в дадена игра чрез въображаеми „тренировки“.
 4. Липсата на кислород за повече от 5 минути перманентно уврежда човешкия мозък. За разлика от останалите клетки в нашето тяло, мозъчните клетки не могат да се регенерират. Веднъж повредени, те не могат да бъдат възстановени.
 5. Мозъкът се развива до края на 40-те години. Най-продължително развитие претърпява зоната на префронталната кора, която е ключова при вземането на решения, социалното развитие и фокусиране на вниманието.
 6. Мозъкът тежи едва около 2% от общото тегло на човека – при мъжете, приблизително 1.6 кг, а при жените – 1.45 кг.
 7. Мозъкът е органът с най-голямо съдържание на мазнини в човешкото тяло – около 60%.
 8. 25% от холестерола на организма се намира в мозъка. Холестеролът е неразделна част от всяка мозъчна клетка.
 9. Човешкият мозък използва около 20% от общата енергия и кислород, които получава организмът. Възможно е липсата на кислород за 7-9 секунди да доведе до загуба на съзнание.
 10. Мозъкът има консистенция, подобна на.. тофу!
 11. Забравянето е важна и полезна функция на паметта – премахва ненужната информация от ума ни и спомага за нормалното функциониране на нервната система. Изследвания показват, че хората, които имат склонност да забравят тривиална информация, се справят по-добре в решаването на проблеми и запомнянето на важни, ключови събития.
 12. Мозъкът никога не спи! Прекарваме 1/3 от живота си в сън, но дори когато спим, мозъкът продължава да работи усилено. Нещо повече – според проучвания, дейността му по време на сън е дори по-висока в сравнение с останалата част от деня. Тогава той създава нови спомени и затвърждава старите. Не е случайно, че се препоръчва ученето на чужд език, например, да става вечер, преди сън.
 13. Човешкият мозък генерира до 20-25 вата енергия, когато е буден. Това е достатъчно за да захрани електрическа крушка.
 14. Мозъкът е 80% вода! При дехидратация, още преди да изпитаме жажда се нарушават концентрацията, паметта и други когнитивни умения.
 15. Мозъкът при хората е близо 3 пъти по-голям от този на животни със сходен на човешкия размер.
 16. Скоростта, с която се изпраща сигнал от различните рецептори (например рецепторите за допир) до мозъка е над 200км/ч.
 17. Чудили ли сте се защо не изпитвате гъдел, когато се погъделичкате сами? Мозъкът е отговорен и за това. Той предсказва с абсолютна точност сензорните последствия от движението, поради което резултатът не е толкова интензивен, в сравнение когато ни гъделичка някой друг.
 18. В мозъка има над 10000 отделни вида неврона.
 19. За една минута през мозъка преминава 750-1000 мл кръв.
 20. През човешкия мозък могат да преминат до 1,016 процеса за минута, което го прави по-мощен от който и да е компютър, създаден досега.

Назад