Как да повишим детската интелигентност?

2017-09-19
Източник: Pixabay

Векове наред учени и философи се опитват да дадат дефиниция за интелигентност. Макар все още да няма общоприето определение за това, хората наричат един човек „интелигентен“, ако той умее да реагира бързо и адекватно на нови, непознати за него ситуации, да се адаптира лесно, да се учи от своя и чуждия опит. Тези качества са заложени във всеки и при определени условия се развиват, а при други остават на първично, недоразвито ниво.

Всеки родител иска да даде най-добрият старт в живота на своето дете. Колко ще е интелигентно то отчасти е генетично заложено, но тези заложби се развиват според семейната и обществена среда, образованието, което ще му се даде и редица други фактори, на които ние, хората, можем да повлияем.

Стимулиран от родителските амбиции, с напредването на технологиите, пазарът предлага все повече продукти, за които се твърди, че спомагат за подсилване на интелигентността на децата. Предлагат се книжки, интерактивни игри, разнообразни играчки, които, според производители и търговци, са подходящи за деца от най-ранна възраст до тийнейджъри. В тази статия няма да се съсредоточим върху тях, тъй като разнообразието е голямо, а действието на някои продукти – спорно.

Според Х. Гарднър има не една, „обща“ интелигентност, а цели 8 вида („Теория на множествената интелигентност“). Според неговата теза едно дете може да има високо развита логико-математическа интелигентност, например, но по-слабо развита лингвистична интелигентност. Най-новите образователни тенденции в световен мащаб са насочени към индивидуалното отношение към всяко дете, откриване и стимулиране на неговите заложби.

10 практически съвета как да подобрим детския интелект

 1. Забравете предразсъдъците

  Децата, които вярват, че интелигентността е фиксирана, имат склонност да не се учат от грешките си и да не полагат достатъчно усилия да се развиват. Те са по-малко склонни да приемат предизвикателства и да опитват нови неща, а именно любопитството към непознатото е най-доброто упражнение за човешкия мозък. При проведени проучвания, в зависимост от това как е представено дадено изпитание (например обикновен тест, IQ тест или игра), децата показват различни резултати. Най-високи резултати се получават при провеждане на теста под формата на игра.
 2. Ученето като игра

  В допълнение на т.1 можем да добавим, че всичко се учи по-лесно и трайно, ако е под формата на игра – език, пространствено възприятие, логика, умението да се мисли и разсъждава, а върху тези компоненти са базирани и повечето IQ тестове.
 3. Физически упражнения и аеробика

  Според Гарднър има отделен вид интелигентност – телесно-кинестетична, която се характеризира именно с прецизен контрол върху движенията и тялото, добре развити рефлекси и бързи реакции. Физическите упражнения влияят положително и на всички други видове интелигентност. Те спомагат за растежа на мозъка и увеличават способността му да се учи. Според проведени изследвания, след физическа тренировка децата учат нови думи на чужд език около 20% по-бързо (лингвистична интелигентност). Упражненията подобряват кръвообращението в мозъка, паметта и концентрацията. Оптималното време, което е препоръчително детето да отделя за тренировка е около 20 мин. на ден.
 4. Жестове

  Изследвания сочат, че децата учат по-лесно, ако обясненията, които им се дават са съпроводени от жестове с ръце. „Ръкомахането“ спомага за по-лесно запомняне на думи, събития, математически задачи.
 5. Учене преди сън

  Доказано е, и при възрастни, и при деца, че придобитите знания се запазват по-добре, ако след учене се поспи. Не е задължително сънят да е дълъг, около час е достатъчно за да се затвърдят новопридобитите знания. Освен това, добрият режим на сън е предпоставка за по-добра концентрация през деня. Доказано е, че недоспиването вреди на децата и само час недоспиване влияе пряко върху оценките им.
 6. Логически задачи

  Логическите задачи са много добро упражнение за детския (а и не само) мозък и спомагат пряко за увеличаване на интелигентността. Те развиват хипотетичното мислене и вникването в причинно-следствени връзки.
 7. Играчки и игри

  Някои видео игри, противно на масовото мнение, не вредят, а са полезни за децата. Развиват пространственото възприятие, въображение и мислене. Важно е родителят да е запознат с тематиката на играта и нейното влияние върху детската психика, защото, освен образователни, на пазара има и много вредящи на детското съзнание игри. За по-малките полезна е играта с конструктори, кубчета, блокчета и др.
 8. Не четете на децата си, а с тях!

  Всички знаем, че да четем на детето още от най-ранна възраст е полезно. Човешкото въображение е необятно и стимулирането му с подходящи за съответната възраст приказки играе важна роля в изграждането на едно умно, интелигентно дете. Когато то порасне достатъчно и започне да се учи да чете само, важно е да четем заедно с него, обръщайки внимание на думите поотделно, а не просто да го оставим да разглежда картинките в книжката.
 9. По-малко време пред телевизора

  Доказано е, че гледането на телевизия няма образователно влияние върху деца под 2 годишна вързаст. Макар и на пазара да се предлагат много продукти, за които се твърди точно обратното, това е по-скоро рекламен трик, отколкото научно доказано твърдение.
 10. Правилно и пълноценно хранене

  Знаем, че най-важното хранене за деня е закуската. Това важи с особено голяма сила за децата и е ключов фактор в тяхното развитие. За да изпълнява своите функции, мозъкът се нуждае от достатъчно глюкоза, желязо, витамин А, цинк и фолиева киселина.

Не бива да забравяме, че оценките не винаги са мерило за интелигентност – по-скоро те измерват последователност и добросъвестност. Интелигентността е заложена у всеки човек, но не у всеки намира почва, условия за развитие. Затова, за да е успешно едно дете в живота, освен биологичните фактори, от изключителна важност са самодисциплината, амбицията, волята за успех – неговата, тази на родителите, учителите и обществото, в което живее.

Прочети повече: Как да повишим нашата интелигентност?

Назад