Левичарите са по-интелигентни – мит или реалност?

2017-07-23
http://www.rebelcircus.com/blog/

Широкоразпространено твърдение е, че левичарите са по-интелигентни от хората, които пишат с дясната си ръка. Но дали това е истина или поредният мит? Отговор на този въпрос ще дадем в настоящата статия, базирайки се на някои не толкова известни факти.

Само около 10% от хората в целия свят са левичари. Самата дума произлиза от англосаксонската дума „lyft“, което означава „слаб“. В миналото, а и сега в някои страни, различността не се е толерирала. Още в началното училище в Япония учат децата да пишат с дясната ръка, поради което процентът на левичари там е изключително малък. Такава практика е имало и в страните от бившия Съветски блок. Днес, за щастие, приемаме различността като богатство. Въпреки това, над 2500 левичари годишно загиват, използвайки оборудване, проектирано за десняци.

Говорейки за факти, около 40% от шизофрениците са левичари. Генът LRRTM1, наследяван от страната на бащата, увеличава шансовете водещата ръка на детето да е именно лявата. Един конкретен вариант на този ген, обаче, повишава риска от психични заболявания като шизофренията.

Защо някои хора са левичари?

С коя ръка да пишем не е въпрос само на избор – заложено ни е още преди да се родим. Означава ли това, че се наследява генетично? И да, и не. Проучвания показват, че процентът на близнаци левичари е едва 17%. Такъв е процентът на съвпадение и при всякакви други роднински връзки. Например, ако бащата е левичар, а майката –не, шансът тяхното дете да е с водеща лява ръка е 17%, а обратното – 22%. Ако и двамата родители са десничари, шансът детето да е левичар е едва 10%, в противен случай – 25%.

И така... по-интелигентни ли са левичарите?

Науката не дава категоричен отговор на този въпрос. Факт е, че при левичарите се отчита превъзходство при някои дейности – плуване, тенис, волейбол, рисуване. Често те са хора на изкуството, имат способност да мислят за няколко неща едновременно, по-креативни са. Това е така поради факта, че при тях по-активна е дясната страна на мозъка, а при десничарите – лявата. Дясната страна отговаря за въображението и творческата мисъл. Левичари са били Леонардо да Винчи, Пол Маккартни, Алберт Айнщайн и много други.

Проведените изследвания по темата не потвърждават теорията, че левичарите са по-интелигентни, напротив – според повечето от тях нашето IQ няма пряка връзка с водещата ни ръка. Някои отчитат несъществено превъзходство на десняците ( Biosocial Correlates of Cognitive Abilities), но като цяло каквато и да е закономерност не е доказана.


Любопитен факт е, че 13 август е Международният ден на леворъките. На този ден празнуват известни личности като Барак Обама, Лейди Гага, Бил Клинтън, Бил Гейтс, Анджелина Джоли и много други.

Назад